Bor ajánló a ViTo Gastro-tól

Bor


2020 októberi bor ajánlatunk

Ezen bejegyzésünkkel szeretnénk – mint ViTo Gastro –  azon kedves látogatóinknak segítséget nyújtani, akik bor vásárláshoz inspirációt keresnek.

Időről időre szeretnénk bemutatni partnereink kiváló borait. Ezt nem is lehetne jobban prezentálni annál, minthogy megosztjuk kóstolási élményeink.

Mai példáink tökéletesen alkalmasak arra, hogy az egyes régiókhoz tartozó fajta jellegzetességeivel megismerkedhessünk.

Lássuk is, hogy miről is van szó!

                                                        

Kezdésnek, mindjárt indítsunk egy kis édes furminttal

Tudjuk, hogy ha Tokaj akkor sokan az aszúra asszociálnak. Tudjuk azt is, hogy egy bor sort inkább egy száraz fehérrel érdemes kezdeni, de mi még is azt gondoljuk ezt a könnyen szerethető, már-már rabul ejtő, gyümölcsös, édes fehérbort nem érdemes kihagyni.

Ezzel a borral célozta meg a Barta pincészet azokat a kezdő borfogyasztókat, akik szeretnének elmerülni a komoly borozás világában.

Nos, szerintünk ez remekül sikerült.

Amit a borról tudni érdemes: acél tartályos erjesztésnek köszönhetően szerkezete nagyon stabil. A szőlő késői szüreteléséből adódóan, ízében a Furmint jegyei keverednek a déli gyümölcsökre jellemző aromákkal. Könnyed és üde, amivel minket tényleg levett a lábunkról. Illatában határozott, fajtajelleges, melyben a birsalma és szegfűszeg aromáját véltük felfedezni. Poharunkba töltve már az első pár csepp láttán megmutatja azt az eleganciát, ami az igazi nagy borokra jellemzője. Érdekes, hogy kóstoló során, a Furmintra jellemző magas savasság – talán az édességének köszönhetően – egyáltalán nem jelentkezett. 

Folytassuk a sort egy számunkra kedves Roséval

Méghozzá a hozzánk oly közel fekvő, soproni borvidékhez tartozó kőszegi Jagodics Pince „Hangulat” Blauburger Roséval.

A roséról mint fajtáról általában úgy gondolják, hogy női bor. Egyfajta kiegészítő. Azonban az utóbbi években egyre jobban kiteljesedik, feljövőben vannak ezen típusok.

Attila roséja az egyik, ha nem a legjobb rosé ami nálunk kapható.

Amit a borról tudni érdemes: 

Színe a lazacra emlékeztető rózsaszín színvilágot idézte fel bennünk. Valamint, szintén acél tartályos érlelésnek köszönhető az a finom textúra, ami minden kortyot végig kísér. Illatában a friss bogyós gyümölcsök aromái idézik fel bennünk a barátokkal kiülős, beszélgetős, vidám nyári esték hangulatát. Ízében az élénk savasságnak köszönhetően olyan íz jegyeket véltünk felfedezni, mint a ribizli és a málna. A korty lecsengésében érezhető a termőterület mikróklímájából adódó egyedi ízvilág. 

Nincs is jobb választás az őszi esték hangulatában. 

Folytassuk a sort, de maradjunk a soproni borvidéknél és töltsük poharunkba a Garger Pince Kékfrankosából.

Ami az osztrák „sógoroknál” az elegáns Blaufrankisch, az nálunk a letisztult és különleges Kékfrankos.

Választott borunk poharunkba töltve felsejlik egy páratlan színvilág, amely szélei sötét lilás színekben, míg magja már-már feketében pompázik. Illata hűvös, melyben a szilva és az étcsokoládé kombinációja keveredik. Ízében az ásványosság és a fűszeresség dominál, de felfedezhetjük benne a fahordós érlelésnek köszönhetően a cseresznye jellegzetességeit is. Selymes textúra, melengető alkohol érzet és hosszú lecsengés jellemzi.

Mondhatnánk férfias, testes vörösbor, mert a Kékfrankosról ez jut általában az eszünkbe. Azonban Imre odaadó munkájának köszönhetően a lendületes savaknak köszönhetően, inkább egy közepesen testes borral van dolgunk. 

Túlzásoktól mentes, szép, letisztult. Kell ennél több egy kiváló vörösborról? 

Végül, de nem utolsó sorban érdemes kipróbálnunk egy ma már igazi hungarikumnak mondható fajtát, a Kadarkát. 

Választásunk azért is esett a Naphegy Pincészet zászlóshajójára, mert a Hajós-Bajai borvidékre jellemző kedvező klíma és talaj adottságoknak hála a Kadarka mint szőlő igazi otthonra lelt. Szekszárdi borvidékhez közel, nyugodtan kijelenthető, hogy ezen a vidéken kiváló alapanyagból nagy borok születhetnek.

 

Színében áttetsző, bíboros árnyalatok jellemzik, ami tökéletesen kiteljesedik a Kadarkára jellemző fűszeres illattal. Karcsú testes borral van dolgunk, amihez viszonylag magas alkohol tartalom párosul. Ízében elegáns, szerény és bársonyos, lecsengésében szinte simogató. 

Kóstoló sorunk végéhez érve bátran biztatjuk a kedves olvasónk, hogy próbáljon, ízleljen és mondja el bátran véleményét. Biztosak vagyunk benne, ezekkel a borokkal igazi élmény lehet a borozás. 

#Barta #Jagodicspince #Gargerpince #Naphegypinceszet

Török László

A ViTo Gastroval arra törekszünk, hogy értéket adjunk vásárlóinknak. 

Többet, mint amennyibe egy-egy palack kerül.